[Stoc epuizat. Produs indisponibil momentan]

Ce este un Access Point Wireless?

Un Access Point wireless (denumit si AP ori WAP) este un dispozitiv special pentru comunicatie, utilizat intr-o retea wireless locala (en: wireless local area network; prescurtat WLAN). Acest dispozitiv are rol de transmitator central si receptor pentru semnalele radio wireless.

Initial, aceste aparate erau denumite “WAP”, insa specialistii din industrie au inceput sa foloseasca termenul “AP”, in locul denumirii precedente, partial, pentru a elimina posibilitatea de confuzie cu Wireless Application Protocol, chiar daca intr-o retea wireless exista si Acess Point–uri care sunt cuplate.

Un AP traditional este compatibil cu Wi–Fi-ul si este utilizat, in general, pentru hotspoturile de Internet publice si alte retele non-private, in cazurile in care cladirile si spatiile de dimensiuni mai mari necesita acoperire wireless, iar router-ul nu este suficient.

Rolul de baza al unui Access Point este de a conecta un calculator sau o retea de calculatoare la o retea wireless, extinzand astfel semnalul initial. In cazul in care o retea are la baza un router care nu emite si semnal wireless, se poate conecta un AP la acea retea, rolul acestui dispozitiv fiind de a transforma semnalul de intrare intr-un semnal wireless.

Hardware–ul AP

Un Access Point este un dispozitiv de mici dimensiuni care se aseamana din anumite aspecte cu routerele de tip broadband (ro: de banda larga). Routerele wireless folosite pentru reteaua de acasa includ un AP incorporat in hardware, putand sa functioneze impreuna cu unitatile de AP de sine statatoare. Mai multi producatori cunoscuti de produse Wi–Fi pentru consumatori casnici, fabrica si Access Point–uri. Partea de hardware pentru un asemenea device consta dintr-un aparat de emisie – receptie, antena si firmware-ul produsului, care transforma semnalul receptionat in semnal wireless.

In general, hotspoturile folosesc unul mai sau mai multe Access Point–uri wireless pentru aria lor de acoperire Wi–Fi. Retelele pentru spatii comerciale sau de birouri, de asemenea, utilizeaza Access Point–uri in cazul in care un router wireless nu este suficient, sau o retea din fire este dificil de construit.

In timp ce majoritatea locuintelor nu necesita decat un singur router wireless (AP) pentru a acoperi intregul spatiu fizic, zonele de birouri au, in general, nevoie de mai multe astfel de aparate. Determinarea locatiei optime pentru instalarea unor seturi de Access Point–uri poate reprezenta o sarcina destul de dificila, chiar si pentru specialistii in retelistica, ca urmare a nevoii de a acoperi un spatiu cat mai mare cu un semnal cat mai puternic.

Folosirea Access Point–urilor intr-o retea wireless

Proprietarii de locuinte au la dispozitie posibilitatea de a-si mari reteaua prin adaugarea unui dispozitiv de tip switch retelei, in locul unui celui de-al doilea router, in timp ce, in cazul spatiilor de birouri, se pot instala o serie intreaga de Access Point-uri pentru a acoperi intreaga cladire. Desi conexiunile Wi–Fi nu necesita neaparat utilizarea unui Access Point, acestea permit retelelor Wi–Fi sa transmita semnalul la distante mai mari si la un numar mai ridicat de clienti.

Un Access Point modern poate sustine pana la 255 de clienti, comparativ cu vechile modele, care nu sustineau decat in jur de 20 de clienti. Acesta iti ofera si capabilitatea de realizare de legaturi, care ii permit unei retele de tip wireless sa se conecteze la alte retele de calculatoare.