Ce trebuie sa stii inainte sa-ti cumperi un router wireless

01/30/2017
de catre

Toata lumea are nevoie de conectivitate, nu e asa? Avem telefoane, tablete, laptop-uri, televizoare, ebook-readere, ce mai, pana si aparatele de aer conditionat sau cuptoarele cu microunde au nevoie de Wi-Fi. Asa ca alegerea unui router wireless bun devine o necesitate.

Acestea fiind spuse, probabil vei spune ca oricum toate routerele sunt la fel. In plus, firmele de internet ti le ofera gratuit, deci care ar fi motivul sa iti bati capul cu ele? Raspunsul este unul destul de simplu. Un router bun iti ofera posibilitatea de a te conecta cu mai multe aparate si asta ar putea sa fie ceea ce te intereseaza. Apoi, degeaba ai o viteza la internet de 100 Mb/s daca aparatul ajunge doar la 50 Mb/s si viteza se imparte la cinci dispozitive.

Mai mult decat acces la internet

Stiai ca poti folosi un router wireless si daca nu ai acces la internet? Practic, reteaua creata de acesta ramane utilizabila si fara internet, putand sa faci o legatura intre dispozitive si sa transmiti anumite date intre ele.

Si aceasta este doar o informatie bonus, pentru a te convinge ca merita sa investesti intr-un router wireless de cea mai inalta calitate. In continuare iti vom prezenta si calitatile la care merita sa fii atent pentru a alege un produs de top.

Banda single sau duala

Transmiterea de informatii are loc pe o anumita banda de frecventa, asa cum se intampla si la radio. In general, routerele mai vechi folosesc o banda de 2.4 GHz, aceasta fiind suficienta pentru un numar redus de dispozitive. Totusi, daca stii ca trebuie sa conectezi mai multe, poti lua in calcul achizitionarea unui model care foloseste si o a doua banda, de 5 GHz. Aceasta a aparut tocmai pentru ca nevoile utilizatorilor au crescut. Totusi, nu toate aparatele cu doua benzi sunt la fel. Unele te pot lasa sa folosesti ambele benzi in acelasi timp, acestea fiind mai avantajoase, in timp ce la altele trebuie sa alegi tu ce banda folosesti. Nu in ultimul rand, in cazul bandei de 5 GHz ar fi bine sa ai mai putina mobila in jur, undele nefiind foarte prietenoase cu obstacolele.

Raza de actiune

Asa cum spuneam, banda de 5 GHz nu are atat de multa acoperire pentru ca semnalul scade din cauza obstacolelor. Daca vrei sa profiti de aceasta caracteristica, ar fi mai bine sa alegi o banda de 2.4 GHz. In schimb, la aceasta pot fi conectate mai putine dispozitive.

Acest joc al calitatii este unul destul de complex. Conteaza si piesele utilizate, locul unde este pozitionata antena, materialele din care sunt construiti peretii si multe altele. Teoretic, insa, un router decent ar putea sa fie folosit si intr-o vila, deci, daca il vrei pentru acasa, nu ar trebui sa ai atat de multe batai de cap.

Numarul simultan de conexiuni

Fiecare router wireless are un cod, un standard, si aceastea incep cu “802.11” si continua cu o litera pentru fiecare generatie. Cele mai noi si cele care folosesc o banda de 5 GHz primesc fie litera “n”, fie combinatia “ac”. Cele din seria “n” pot suporta pana la 30 de dispozitive conectate doar prin Wi-Fi. Routerele “ac” pot ajunge si pana la 100. Poate ca nu vei avea nevoie de asa ceva, dar, daca te astepti sa folosesti aparatul pentru un spatiu mai mare, atunci achizitia unui model mai avansat este o idee foarte buna.

Software si securitate

Chiar daca nu il folosesti pentru munca, informatiile de pe un router pot fi unele pretioase. Pana la urma, lucrezi cu banci si de acasa si ai tot felul de parole salvate. De aceea este bine sa apelezi la un router care are deja instalat un firewall bun. Criptarea este o alta idee buna. Iar pentru parintii interesati, exista si aparate care pot limita accesul copiilor la anumite continuturi online.

Viteza unui router wireless

Poate ai observat ca nu am spus prea multe despre acest subiect. Asta pentru ca el este mai dificil de cuantificat. Spre exemplu, un router wireless N600 cu doua benzi nu ajunge la 600 Mb/s, ci la 300 pentru fiecare banda. Daca partea alfabetica a numelor ne vorbeste despre numarul de benzi (n sau ac), partea numerica reprezinta viteza insumata a celor doua benzi. Cele mai bune routere de pe piata sunt AC1900, cu 600 Mb/s pentru banda de 2.4 GHz si 1300 pentru cea de 5 GHz. Totusi, conteaza si conexiunea la internet si multi alti factori, deci calculul exact al vitezei este dificil de realizat.

Daca acest articol ti-a fost de ajutor, acum iti poti achizitionaun nou router wireless. Avem si noi o bogata oferta, dar si multe reduceri. Vezi aici cele mai ieftine routere wireless de oa Oaierless :)

Comment-uri

Nici o postare găsită