Cum aleg un cablu de retea?

10/10/2017
de catre

Dintre toate elementele unei retele de computere, un cablu de retea pare sa fie cel mai usor de cumparat. Pana la urma, cu totii avem asa ceva acasa (daca avem si internet), ele sunt usor de instalat (aproape ca nici nu se poate vorbi de asa ceva) si la prima vedere, usor de ales. Insa cablurile de retea au evoluat foarte multe de cand au aparut prima data. Atat de mult, incat in ziua de astazi au caracteristici variabile care pot avantaja anumite categorii de cumparatori. Nu sunt multe si nu sunt complicate, dar merita sa discutam despre ele.

Lungimea unui cablu de retea este elementul cel mai simplu si uneori cel mai important

Pe piata poti gasi cabluri de retea de la 0,5 metri la unele bine trecute de 20 de metri. Pentru o un utilizator obisnuit, probabil ca niciuna dintre cele doua variante nu este cea mai buna. In cazul celor de 0,5 m, distanta dintre router , switch sau hub si computer trebuie sa fie extrem de mica. Apoi, chiar si un cablu de retea de 15 m ar fi mai mult decat suficient pentru acasa, ba chiar s-ar putea sa incurce. Acesta din urma devine insa ideal pentru firmele care trebuie sa conecteze computere aflate la distante mari unele de altele. De asemenea, astfel de cabluri mari sunt folosite si pentru a conecta un hub de la operatorul de internet la computerul pe care il ai acasa. Asadar, chiar si cablurile mari au o utilitate ridicata.

Asadar, pentru acasa ar fi mai potrivit un cablu de retea de 10 m. Acesta va putea face legatura si intre computere situate in camere diferite, chiar la capete opuse ale casei sau apartamentului. De asemenea, iti ofera sansa de a te deplasa cu laptopul, asta in cazul in care nu ai un router wireless (dispozitiv pe care recomandam). Pentru locuinte mai mici sau pentru computere situate in aceeasi camera, un cablu de retea de 5 m e mai multe decat suficient pentru conectarea la router/switch.

Viteza de transfer

Asa cum se intampla in cazul oricarui dispozitiv dintr-o retea, viteza de transfer conteaza foarte mult. Din fericire, numarul categoriilor pentru un cablu de retea este scazut. Mai exact, avem patru tipuri de cabluri si din acestea, doar doua sunt mai comune. Asadar, cablurile de retea sunt grupate in urmatoarele categorii: cat 5, cat5e, cat 6 si cat6e. Pe piata de la noi, variantele doi si trei sunt cele mai populare. Daca prima categorie permite viteze de 10/100 Mbs, urmatoarele ajung la 1 gigabit si chiar la 10 gigabiti (ultimele doua categorii ofera cele mai mari viteze, dar nu prea are rost sa apelezi la ele pentru acasa, intrucat oricum viteza nu poate depasi 1 gigabit, lucru pe care ti-l ofera si un cablu cat 5e).

Vitezele diferite se datoreaza modului in care sunt construite cablurile. Acestea sunt formate din mai multe fire rasucite, iar cifrele, de langa categorii, ne spun de cate ori sunt ele rascucite (cele din categoria 6 sunt mai mult rasucite decat cele din 5). Acest lucru conduce la eliminarea interferentelor si la cresterea vitezelor. De asemenea, conteaza si materialul, cablurile cu fibre din cupru (un standard in ziua de astazi), fiind mai rapide decat cele cu fire din aluminiu.

Cablul nu este totul

Daca ai urmarit articolele despre retele, ai vazut ca fiecare componenta conteaza. Asadar, daca ai un cablu care teoretic poate ajunge la viteza de un gigabit, dar o placa de retea de 10/100 Mbs, atunci viteza va fi limitata din cauza acesteia (de aceea recomandam tot placi de retea gigabit, pentru ca in acest mod nu risti nimic). Apoi, daca routerul nu te duce nici el la astfel de viteze, iarasi nu conteaza ce placa de retea sau cablu folosesti. Asadar, cand iti compui propria retea de conectare la internet, ai grija si cumpara componente care sa se potriveasca si care sa iti ofere tot ceea ce este mai bun, fiecare dintre ele.

Concluzii

Cablul de retea este cea mai ieftina parte a unei retele, dar tot trebuie sa fii atent ce cumperi. Recomandam produse de la firme serioase, asa cum sunt cele de la TP-link, pentru ca ele te asigura si ca produsele vor rezista in timp. Poate ca pretul lor este un pic mai mare decat al unui cablu no-name cumparat cine stie de unde, dar investitia merita facuta, pentru ca aduce diferente importante, atat la viteza cat si in privinta constructiei efective. Si nu uita ca toata reteaua trebuie sa fie puternica, nu doar cablul.

Comment-uri

Nici o postare găsită