Este 2018 si lumea inca are probleme cu parolele de pe Internet

05/25/2018
de catre


Pe masura ce vietile noastre sunt adapate tot mai mult online, securitatea parolei devine din ce in ce mai importanta. Campania Ziua Mondiala a Parolei spera sa incurajeze toata lumea sa devina mai serioasa in ceea ce priveste alegerea si folosirea parolelor pe Internet. Nu este vorba doar de persoane atehnice care fac greseli in aceasta privinta, chiar si oamenii care lucreaza in tehnologia informatiei comit o varietate de pacate cu parolele pe care le detin si folosesc.

Pentru a marca Ziua Mondiala a Parolei, Sailpoint a incheiat o colaborare cu compania de cercetare Vanson-Bourne pentru a studia factorii de decizie din domeniul informaticii legat strict de obiceiurile pe care le avem privind parolele. Rezultatele sunt oarecum surprinzatoare.

Studiul Sailpoint a constatat ca 55% dintre liderii IT au reutilizat aceeasi parola pe tot parcursul vietii lor personale, incalcand un principiu esential impotriva reutilizarii parolei. Aproape o treime din profesionistii IT chestionati au folosit numele unui membru al familiei intr-o parola si 28% au folosit numele unui animal. Acestea sunt parole simple, previzibile, usor de ghicit de catre hackeri.

Dar, probabil, cel mai surprinzator raspuns este ca 10% dintre liderii IT chestionati folosesc inca unele dintre cele mai frecvente parole ca "parola" sau "qwerty".

Aceste statistici par a fi sumbre, dar sa nu ne speriem, exista unele solutii utile la aceste greseli.

Atunci cand alegeti o parola, incercati sa utilizati o expresie in schimbul unui cuvant simplu. Este lucrul pe care-l recomanda si Institutul American de Standarde si Tehnologie. Expresiile in locul parolelor sunt mai lungi, ceea ce le face mai greu accesibile pentru hackeri, dar sunt si mai usor de retinut decat un sir de litere si numere aleatorii.

Ar putea parea un chin la inceput, dar este una dintre cele mai bune modalitati de a pastra siguranta conturilor. Poti incepe si tu cu schimbarea parolelor de la e-mailuri si conturi bancare, in general lucrurile care contin cele mai valoroase si mai vulnerabile informatii.

Daca intampinati probleme la gestionarea parolelor lungi de acces si a mai multor niveluri de autentificare, este posibil sa le aduceti intr-o zona confortbaila de parole usoare de tinut minte – asta inseamna un risc maxim pe care chiar nu ar fi cazul sa vi-l asumati. Pentru a va proteja, luati in considerare utilizarea unui manager de parole. Exista mai multe optiuni, cum ar fi LastPass si 1Password, dar indiferent de ce alegeti, asigurati-va ca parola dvs. pentru managerul de parole este una extrem de puternica. Toata viata dvs. online poate depinde de aceasta.

Se vorbeste prea putin de importanta parolei, asta si pentru ca intotdeauna traim cu convingerea ca noua nu ni se poate intampla ceva rau. Nu este deloc asa, ganditi-va ca in ziua de astazi posibilitatile de a „sparge” o parola sunt mult mai sofisticate fata de alte vremuri. Mai mult, tindem sa avem o buna parte din viata personala online, fie ca vorbim de tot ce inseamna social media, fie ca vorbim chiar de banii nostri. Ganditi-va putin la cat de importanta poate fi o parola bine aleasa – sau, de ce nu, folosirea unui serviciu manager de parole. O sa ne dati dreptate si o sa si intelegeti de ce s-a ajuns pana la desemnarea unei Zi Mondiale a Parolei.

Mai mult, o componenta esentiala de securitate este si poarta de acces in internet, mai ales zona wireless. Alegerea unui router wireless in ziua de astazi ar trebui sa tina cont si de capacitatile acestuia de a oferi securitatea pe care ne-o dorim. Cu cat navigam intr-un mediu mai sigur, cu atat sansele ca si parolele pe care le folosim sa fie compromise sunt tot mai mici.

Si pentru ca la routere wireless ne pricepem cel mai bine, va stam la dispozitie cu sfaturi si idei, dar si cu preturi dintre cele mai bune la zeci de echipamente wireless de ultima generatie. Le gasiti aici.

Comment-uri

Nici o postare găsită