Media convertor - ce trebuie sa stii si cum sa le alegi

09/19/2017
de catre

Deja au trecut aproape 20 de ani de cand fibra optica a ajuns pe piata si inca nu toate retelele de informatii sunt facute din asa ceva. De fapt, multe dintre ele inca au ramas tributare cablurilor vechi, din cupru. Si chiar daca unii patroni de firme de comunicatii merg pe ideea ca un lucru care nu e stricat nu trebuie inlocuit, fibra optica aduce avantaje majore, in special in privinta vitezei. Si totusi, pe de alta parte, nici nu poti inlocui o intreaga retea deodata, deci ai nevoie si de o varianta de compromis.

Aceasta varianta se numeste media convertor si inca din anii ’90 aceste mici componente de retea sunt folosite pentru a face legatura intre cablurile din cupru si cele din fibra optica. Ca in orice alt domeniu insa, nu toate convertoarele seamana intre ele, deci trebuie sa stii sa le deosebesti pentru a cumpara ceea ce trebuie.

Fast Ethernet vs gigabit

Poate cea mai importanta diferenta este ca pe piata se gasesc doua tipuri de convertoare si acesta aduc viteze diferite pentru utilizatori. Spre exemplu, clasicul Ethernet are o viteza de 10 Mbs, dar nu mai este folosit in ziua de astazi, asa ca nu exista convertoare pentru asa ceva. In schimb, cablurile Fast Ethernet inca exista si ajung la viteze de 100 Mbs. Un model de media convertor potrivit pentru asa ceva este TP-Link MC100CM, un dispozitiv care foloseste doar transmisia multi-mode (revenim la denumire mai tarziu) si poate suporta distante de pana la 2 kilometri. In plus, functioneaza cu sau fara sasiu, ceea ce ii ofera o utilitate crescuta.

Chiar daca Fast Ethernet ramane o tehnologie valabila, gigabit a reusit sa ii ia fata inca din2010. Viteza de 10 ori mai mare este principalul avantaj, iar odata cu transmisiile HD si chiar UHD, acest tip de internet este din ce in ce mai necesar. Asadar, daca vrei sa faci conexiunea intre cablurile din cupru si fibra optica si vrei sa te bucuri si de viteze mari, un media convertor gigabit devine cu atat mai necesar. TP-Link MC200CM ofera viteze de pana la 1000 Mbs (cu alte cuvinte, gigabit), dar acest lucru se poate intampla doar pe distante scurte, de pana la 0,5 kilometri. Cu alte cuvinte, nu poti folosi la el cabluri de retea foarte lungi si nici nu ii poti extinde aria cu alte dispozitive, asa cum sunt routerele sau switch-urile. Iata si de ce.

Single Mode si Multi Mode

Am spus mai sus ca modelele prezentate erau multi mode. Aceasta tehnologie presupune ca interiorul cablului optic are un diametru mai mare (intre 60 si 62,5 nanometri) si de aceea mai multa informatie poate sa treaca prin el. In acelasi timp insa, cu cat este mai mare diametrul, cu atat puterea semnalului scade, ceea ce inseamna ca un convertor media multi mode poate sa fie folosit doar pe distante scurte, dar cu viteze mai mari.

In schimb, un cablu single mode este mai ingust, permite trecerea a mai putina informatie, dar o mentine mai stabila. Asa ca el poate sa fie folosit pe distante lungi, chiar si de cativa zeci de kilometri. Cele mai multe convertoare media folosesc una dintre variante, dar exista si unele care le combina. Spre exemplu, TP-Link MC220L este un convertor gigabit care transmite date pe distante de 0,5 km in modul multi mode si de 10 km pe single mode.

Cum poti prelungi retelele de fibra optica

Este destul de dificil sa gasesti cabluri de cativa zeci de kilometri, astfel incat o retea de asemenea anvergura trebuie sa fie formata din zeci de componente diferite. Asadar, nu e de ajuns sa conectezi un media convertor si sa faci legatura dintre cablurile din cupru si cele din fibra optica, pentru ca nu vei avea cum sa ajungi prea departe doar cu asa ceva. In schimb, exista module care te pot ajuta. Acestea sunt tot un fel de convertoare, care se conecteaza la switch-uri si astfel permit un trafic rapid pe fibra optica.

Un astfel de aparat este Modulul SFP WDM Bi-Directional 1000Base-BX TP-Link TL-SM321B. Impreuna cu convertoarele si switch-urile potrivite, el poate ajuta la crearea unor retele de pana la 10 kilometri (totusi, nu poate fi folosit singur, ci doar impreuna cu celelalte componente). Marele sau avantaj este acela de a folosi un singur cablu, prin care trec date in ambele directii. Astfel, se reduc costurile iar proprietarii vor avea de a face cu mai putine cabluri, ceea ce este mereu un avantaj important in astfel de situatii.

Comment-uri

Nici o postare găsită