Periferice

Aparatia calculatorului este una dintre cele mai mari si mai benefice inventii de pana acum, asta datorita faptului ca acesta usureaza activitatea de zi cu zi a omului si, mai ales, pentru ca este dispozitivul cel mai des folosit in munca de birou. Insa, la fel de importante precum computerul sunt si dispozitivele ce poarta denumirea de periferice, si anume: tastatura, mouse-ul, monitorul, placa de sunet, placa de retea. In plus, tot in categoria perifericelor intra si joystick-ul, scanner-ul, trackball-ul, creionul optic sau camera de luat vederi, toate acestea fiind printre cele mai utilizate dispozitive pentru cei care au nevoie de relaxare. Insa, cel mai important lucru in cazul perifericelor este ca ele se impart in trei categorii: periferice de intrare, de iesire si periferice de intrare-iesire.

Perifericele – care este rolul lor si cum sunt ele folosite

Fiecare dintre aceste periferice prezinta caracteristici dintre cele mai importante si ajuta la usurarea muncii utilizatorului, indiferent de domeniul in care sunt folosite sau de necesitatile pe care le au cei care le folosesc. Utilitatea perifericelor s-a dovedit de-a lungul timpului a fi una extrem de importanta, astfel ca, fara o tastatura cu care sa se pot scrie rapid pagini intregi, fara mouse-ul care ajuta la introducerea comenzilor direct in calculator si fara un monitor care determina afisarea clara a tuturor informatiilor si permite in acelasi timp o vizualizare rapida a imaginilor, munca pe calculator sau indeplinirea diverselor sarcini ar fi imposibila. Pe de alta parte, scannerul-ul este si el un dispozitiv la fel de important ce face posibila transformarea documentelor sau a imaginilor in format online.

In cazul iubitorilor de jocuri, cel mai des utilizat dispozitiv periferic este joystick-ul, folosit mai ales in cazul jocurilor virtuale, deoarece ofera comoditate si usurinta in manevrare. Un alt tip de periferic de intrare, la fel de binecunoscut si utilizat, este si trackball-ul care se aseamana foarte mult cu un mouse, numai ca acesta ocupa mult mai putin spatiu. Tot in categoria perifericelor de intrare se incadreaza si creionul optic, cu care se poate desena sau scrie direct pe calculator, dar si camera de luat vederi, atat de necesara mai ales in cazul comunicarii la distanta sau socializarii.

Monitorul calculatorului este si el unul dintre periferice si are capacitatea de a reda clar imagini sau de texte. Insa claritatea imaginilor este influentata in special de numarul de pixeli, monitorul fiind in acelasi timp unul dintre componentele de baza ale computerului.

Mai mult decat atat, un alt periferic care prezinta importanta si face parte din categoria celor de iesire este si interfata audio care face posibila transmiterea de sunete. Nu trebuie uitata nici imprimanta utilizata pentru tiparirea documentelor necesare in viata de zi cu zi. Insa asta nu este tot. Conform specialistilor, alte periferice care se inscriu tot pe lista celor de iesire si care au fost destul de utilizate in ultimii ani sunt si plotter-ul, specific pentru trasarea de planuri sau desene, videoproiectorul sau imprimanta pentru microfilm.

Fie ca sunt periferice de intrare, de iesire sau de intrare-iesire ca placa de retea, modem, placa de sunet sau multifunctionala laser, toate aceste dispozitive sunt apreciate si cautate, mai ales ca secolul XXI este binecunoscut ca fiind un secol al evolutiei tehnologiilor si al vitezei.