Range Extender: semnal wireless puternic si uniform

O retea wireless utilizeaza unde radio pentru a comunica cu deviceurile portabile, dandu-le acestora acces la alte deviceuri conectate la internet. Aceste unde radio pot fi influentate de foarte multi factori, acestia putand afecta calitatea si puterea semnalului. Prin urmare, exista posibilitatea ca in zona de acoperire a retelei wireless sa apara puncte moarte in care deviceurile nu se pot conecta. Utilizand un Range Extender wireless, aceste puncte moarte pot fi eliminate, zona de acoperire a retelei wireless beneficiind de un semnal puternic si uniform.

Zona de acoperire si interferentele

Semnalul Wi-Fi neobturat, ideal, poate acoperi o anumita suprafata, dincolo de care acesta devine prea slab pentru a fi detectat. In realitate, cladirile moderne contin destul de multe elemente care pot bloca sau atenua semnalul cu mult inainte ca acesta sa atinga zona maxima de acoperire. Materialele de constructie dense, utilizate in fabricarea peretilor, reduc simtitor puterea semnalului, iar aparatele electronice care utilizeaza frecvente de lucru din spectrul utilizat de reteaua wireless din zona pot cauza interferente care reduc din calitatea semnalului. Telefoanele mobile, in particular, determina interferente in banda de frecvente de 2.4 GHz, iar cuptoarele cu microunde sunt arhicunoscute pentru undele lor care acopera o zona mare din spectrul semnalului wireless.

Range Extender Wireless

Range Extender-ele wireless sunt de doua tipuri. Repeaters sau repetoarele utilizeaza antene pentru a receptiona semnalul wireless si pentru a-l retransmite mai departe. Acestea nu presupun conectare fizica la retea. Acest Range Extender trebuie amplasat in aria de acoperire al retelei, el extinzand semnalul in functie de capacitatea proprie de transmisie. Access Point-urile, al doilea tip de extendere, trebuiesc conectate fizic la retea prin intermediul unui cablu UTP. Ele transforma semnalul intr-unul wireless intr-un mod similar routerului. Daca deja aveti instalata o retea fizica in zona de interes si tot ceea ce va doriti este si acoperire wireless doar in anumite zone, utilizarea access point-urilor poate fi o solutie mai ieftina pentru extinderea selectiva a retelei decat daca ati incerca sa obtineti o acoperire totala utilizand repetoare wireless.

De asemenea, exista si punti wireless care pot conecta retele de calculatoare prin fir, dandu-le acestora acces la o retea wireless existenta. De mentionat ca aceste deviceuri nu extind zona de acoperire a retelei wireless.

Semnale Wi-Fi

In functie de tipul exact al retelei wireless utilizat, semnalul poate exista in doua spectre de frecventa. Retelele 802.11 b si g utilizeaza banda de 2.4 GHz, in timp ce retelele 802.11a utilizeaza banda de 5 GHz. Tipul particular de retea 802.11n emite in ambele benzi pentru a creste calitatea semnalului. Un Range Extender wireless trebuie sa acopere frecventa pe care reteaua dumneavoastra o utilizeaza, deoarece un Extender Wi-Fi nu va functiona in cazul deviceurilor care emit in alta frecventa.

De avut grija atunci cand instalati un Range Extender Wireless

Atunci cand instalati un Range Extender wireless, pentru extinderea retelei dumneavoastra, aveti grija ca acesta sa fie in aria de acoperire a retelei. Un range extender creste zona de acoperire a retelelor wireless efectiv detectabile de acesta. Zona de acoperire poate fi extinsa si dincolo de peretii exteriori ai cladirii in care aveti reteaua. In cazul in care interferentele existente in cladirea de birouri presupun utilizarea mai multor range extendere, pentru ca semnalul sa fie puternic si uniform, exista riscul ca reteaua sa devina accesibila si unor utilizatori aflati la distanta destul de mare de cladire. Prin urmare, asigurati-va ca reteaua este bine protejata cu protocoale de securitate de tipul WPA sau WPA2, inainte de a instala deviceurile de extindere a retelei.

In cazul in care locuiti sau lucrati intr-o cladire mare sau intr-una veche, atunci stiti, cu siguranta, cat de limitata sau slaba calitativ poate fi acoperirea cu o retea wireless. Un router plasat intr-o locatie aleasa cu grija poate emite semnal, teoretic, peste tot. Din pacate, distanta sau interferentele pot interveni in calitatea acestui semnal. Mai mult, exista riscul de a nu putea imbunatati situatia prin simpla adaugare a unui al doilea access point wireless sau prin mutarea routerului intr-o zona mai centrala. Aceasta este situatia in care ati inchiriat cladirea si nu aveti voie sa trageti alte fire prin pereti, sau poate modemul retelei de internet a fost montat intr-un capat al locuintei, lasand celalalt capat in afara zonei de acoperire cu semnal wireless.

In aceasta situatie, rezolvarea consta intr-un repeater wireless. Aceste deviceuri pot fi plasate, practic, oriunde exista o priza si semnal wireless pe care il vor redistribui, ajutand la imbunatatirea calitatii semnalului emis de router, fie ca e vorba de extindere a semnalului pe verticala, fie pe orizontala. Avantajele oferite de aceste repetoare nu vin si fara o serie de dezavantaje. Ele pot fi dificil de configurat sau chiar pot scadea performanta retelei a carei extindere se doreste. Specialistii nostri pot inlatura aceste probleme, luand de pe umerii dumneavoastra povara instalarii deviceurilor.

Ce este un repeater wireless?

Exista destul de multe produse care au fost construite pentru a fi repeater de semnal. Rolul acestora consta strict in preluarea semnalului wireless din zona in care a fost instalat si redistribuirea acestora pentru a extinde zona de acoperire si pentru a acoperi eventualele zone fara semnal din cauza interferentelor.

Deoarece prin extinderea retelei exista riscul ca si utilizatorii nedoriti sa poata avea acces la semnalul wireless retransmis, permitand acestora sa acceseze informatiile din interiorul retelei, este strict recomandat ca instalarea repetoarelor sa fie facuta de specialisti care sa securizeze accesul la retea.

Securizarea poate fi facuta pe de o parte paroland accesul la retea, utilizand protocoale de securitate de tipul WAP sau WPA2, pe de alta parte setand routerul sa accepte conexiuni doar din partea deviceurilor cu un anumit MAC address, dintre acestea facand parte si repetoarele instalate.

Un alt lucru la care cei mai putin cunoscatori trebuie sa fie atenti este faptul ca repetoarele trebuie sa fie compatibile cu routerele la care se conecteaza. Mai precis, daca un router emite in frecventa de 2.4 GHz, repetorul wireless trebuie sa functioneze si el pe aceeasi banda. In caz contrar, semnalul nu va fi receptionat si, in concluzie, acesta nu va putea fi retransmis.

Concluzii

Un repeater wireless bine plasat este o solutie extraordinara pentru a extinde si imbunatati semnalul retelei in fiecare colt al cladirii sau locuintei dumneavoastra. Acest lucru se va face fara cheltuieli sau munca in plus generata de tragerea cablurilor prin peretii cladirii, dar avantajele presupun totusi si cateva costuri. Majoritatea utilizatorilor de internet, in special cei cu conexiuni slabe, nu vor resimti pierderea de banda datorata retransmisiei semnalului wireless. Pe de alta parte, in cazul sarcinilor care presupun semnal mai puternic, cum ar fi transferul de fisiere in cadrul retelei locale, pierderea de semnal va fi resimtita, performanta retelei scazand vizibil.