Retelistica

Viata omului modern este considerabil imbunatatita de retelistica. Ce este aceasta, mai exact? Este formata din cabluri, conectori si placi de retea, routere, switch-uri si alte asemenea accesorii care fac posibila conexiunea la Internet, un lucru fara de care viata moderna a secolului XXI ar fi afectata intr-o maniera negativa. Internetul este in ziua de astazi pricipalul mijloc de comunicare, datorita site-urilor de socializare si a multiplelor aplicatii care il folosesc, fiind in acelasi timp si cel care face posibila ideea de comert electronic, idee care a castigat o foarte mare popularitate si in Romania.

Iar elementele care fac parte din retelistica s-au modernizat in ultima perioada, permitand un transfer din ce in ce mai rapid de date intre retelele de calculatoare folosite atat de companii, cat si de utilizatorii obisnuiti.

Cum sunt folosite principalele elemente dintr-o retelistica?

Principalele elemente dintr-o retelistica sunt de doua feluri: logice si fizice. Cele mai des folosite elemente fizice sunt routerul, switch-ul si access point-ul, acestea trebuind sa fie cunoscute de catre viitori utilizatori pentru a-si da seama daca au luat sau nu decizia cea mai buna prin achizitionarea lor.

Astfel, un router este cel care permite, de regula, doua tipuri de conexiuni intre dispozitive: conexiunea LAN si conexiunea WAN. Aceste routere sunt folosite inca de la sfarsitul anilor ‘90, in timp creatorii lor reusind sa le creasca performantele in ceea ce priveste viteza de transfer a datelor. De exemplu, primul router din industrie avea o viteza de doar 11 mbps. Conform specialistilor, exista mai multe astfel de dispozitive pe piata, in ultima vreme punandu-se accent nu doar pe performante, ci si pe design. Routerele traditionale de tipul Wireless sunt dotate cu una, doua si respectiv trei antene care le influenteaza semnalul si viteza de transfer a datelor. De regula, cele catalogate ca fiind mai puternice sunt cele cu trei antene.

Access point-urile se ocupa de extinderea semnalului provenit de la router, diferenta constand in faptul ca acestea au o raza de actiune mult mai mare, aceasta ajungand pana la cativa kilometri. Tocmai de aceea, foarte multe acces point-uri sunt folosite pentru exterior, ele fiind asezate in gradina sau curtea interioara a unei case. Cele mai multe modele sunt dotate cu carcase rezistente care le permit sa faca fata conditiilor de vreme nu tocmai favorabile asa cum sunt ploile, ninsorile sau vantul. Unele modele de pe piata pot rezista pana la -70 de grade, fara ca modul de transmitere al semnalului sa fie afectat in vreun fel.

Switch-urile (de retea) fac si ele parte din retelistica si sunt asemanatoare cu hub-urile de retea, diferenta constand in faptul ca switch-urile sunt cumva mai „inteligente”. De regula, cele dintr-o retea de tipul Ethernet sunt capabile sa suporte transferul de date cu viteze de 1/100/1000 mbit/s sau 10/100/1000 mbit/s. Tehnologia moderna a evoluat insa destul de mult in ultima vreme, astazi ajungand sa existe si switch-uri ceva mai generoase, care pot ajunge pana la 10 Gbit/s. Insa, Ethernet nu este singurul tip de retea care poate fi accesata cu ajutorul unui astfel de dispozitiv. Retele precum Fibre Channel ATM (care vine de la Asychronous Transfer Mode) sau wireless sunt si ele la fel de populare.