Alegerea unui router

In ziua de azi, omul modern nu isi poate inchipui viata fara conexiunea la Internet care il ajuta de fiecare data cand simte nevoia de relaxare, cand are nevoie de informatie sau cand trebuie sa rezolve niste task-uri legate de serviciu. Conform specialistilor, mare parte din populatia Romaniei, in special cea tanara, petrecere in medie o ora si jumatate pe zi navigand pe Internet. Iar pentru ca aceasta conexiune la Internet sa fie posibila, este nevoie de un router. Insa, de multe ori, alegerea unui astfel de dispozitiv potrivit se dovedeste o adevarata provocare.

Ce este un router si cum ii ajuta el pe utilizatorii sai, mai exact?

Routerele considerate traditionale au fost create pentru a se conecta la mai multe tipuri de retea, dintre care trebuie amintite cele de tipul LAN sau WAN. Routerele sunt vazute precum un intermediar pentru traficul in retea, fiind totodata cele care fac posibile actiunile amintite mai sus. De fapt, aceste routere functioneaza prin impartirea semnalului primit de la un provider, intre dispozitivele pe care le dorim conectate la retea.

Modelele de routere folosite de regula pentru acasa mai sunt cunoscute si sub denumirea de routere „broadband”. Iar modul lor de functionare este foarte simplu de inteles: ele nu fac altceva decat sa „imparta” conexiunea la Internet intre mai multe dispozitive. Si cu cat routerul are o putere mai mare, cu atat el permite conectarea mai multor dispozitive in acelasi timp fara a afecta vitezele de navigare pe paginile web. Totodata, conform studiilor, dispozitivele cel mai des conectate la router pentru Internet sunt telefoanele mobile, laptop-urile si PC-urile, tabletele si, mai nou, smart TV-urile. Este posibila si conexiunea la router a unui smartwatch, insa acesta nu este un produs la fel de popular precum cele enumerate mai sus.

In ziua de astazi, routerele au devenit niste dispozitive pe al caror design a inceput sa se puna din ce in ce mai mult accent, acestea ajungand sa aiba o dimensiune mai mica decat un DVD-player. Daca, odinioara, laptop-urile erau singurele dispozitive care se puteau conecta la un astfel de dispozitiv, acum aproape ca lista acestora nu se mai termina.

Istoria routerului este si ea la fel de interesanta, dispozitivul incepand sa fie folosit mai mult la sfarsitul anilor ’90, desi viteza lui era destul de mica: doar 54 mbps. De asemenea, acest prim model dinainte de anii 2000 folosea o viteza pentru transferul datelor de doar 11 mbps.

Un alt aspect interesant despre routere este ca cele de tipul wireless, care sunt si foarte frecvente, utilizeaza doua tipuri de frecvente: 2,4 GHz si respectiv 5 GHz. Desigur, modelele cele mai noi sunt dotate in special cu o frecventa de 5 GHz. Un alt detaliu la fel de important despre routere este ca ele functioneaza pe baza de antene care sunt folosite pentru transmiterea semnalului de la router catre un alt dispozitiv. Iar in acest caz exista routere cu o antena, doua sau trei, toate fiind la fel de populare. Routerele cu trei antene, insa, pentru ca sunt mai puternice in ceea ce priveste transmirea semnalului, sunt folosite mai ales in cazul firmelor si companiilor, care necesita conectarea mai multor dispozitive in acelasi timp. In cazul semnalul transmis de routere nu acopera intreaga zona de interes, acestea se folosesc impreuna cu alte dispozitive numite Access Point.