Switch sau router?

De ceva vreme, foarte multe persoane se intreba nedumerite ce ar trebui sa aleaga pentru o mai buna conexiune in retea: un router sau un switch? Pe de alta parte, exista si cei care are nu fac diferenta intre aceste dispozitive, crezand ca cele doua cuvinte sunt folosite pentru a denumi acelasi device, lucru care se dovedeste neadevarat. De fapt, routerele si switch-urile se asemana doar din punct de vedere al designului, ambele tipuri de dispozitive fiind dotate cu porturi folosite pentru conectarea cu un cablu UTP sau fibra optica. Totodata, o alta asemanare este si afisajul pe baza de LED-uri. Insa, dincolo de aceste aspecte, un switch si un router sunt doua dispozitive care functioneaza total diferit.

Ce este un switch si cum poate fi el folosit?

Un switch de retea este un dispozitiv din categoria hardware care face posibila conexiunea mai multor calculatoare intr-o retea. Insa, aceasta retea este de tipul LAN – local area network. Desi exista foarte multe diferente intre un router si un switch, una dintre cele care pot fi foarte usor remarcate este ca un switch nu este capabil sa citeasca o adresa IP, indiferent daca aceasta este publica sau privata. Totodata, routerul poate tine loc si de server. Asadar, spre deosebire de switch, el nu este folosit doar pentru conectarea necesara intre calculatoare, ci si in calitate de server care permite conexiunea la Internet.

Insa asta nu este tot. Switch-ul este adesea confundat si cu un hub, cele doua device-uri fiind asemanatoare, dar nu identice. De fapt, hub-ul este lipsit de inteligenta, el doar preluand informatia de pe UTP si transmitand-o, sub forma de copii, pe celelalte cabluri existente. Switch-ul este mai complex decat atat, el nu doar preluand informatia, ci si analizand-o pentru a identifica exact destinatia in care trebuie sa ajunga datele respective. Switch-ul formeaza, asadar, o harta a dispozitivelor din retea pe care apoi o memoreaza, procesul finalizandu-se cu transmiterea datelor. Asadar, memoria este cea care face diferenta in acest caz.

La fel ca in cazul altor dispozitive, exista o serie de clasificari si atunci cand vine vorba de switch-uri. Un prim criteriu de clasificare este forma, astfel existand switch-uri nemontate sau switch-uri montate intr-un rack. Dupa posibilitatea de configurare, un alt aspect important, switch-urile pot fi configurabile, neconfigurabile sau inteligente. Asadar, exista trei optiuni din care se poate alege.

Switch-uri cu conexiuni de 10, 100 sau 1000 de MB pe secunda

Mai mult decat atat, dispozitivele uzuale care includ switch-uri permit conexiuni de 10, 100 sau 1000 de MB pe secunda. Insa diferenta consta in faptul ca unele switch-uri lucreaza la duplex jumatate, iar altele la duplex integral. Duplex jumatate inseamna ca un dispozitiv trimite date si poate sa si primeasca, dar nu simultan, pe cand in cazul celor de tipul duplex integral se primesc si trimit date in acelasi timp.

Demn de remarcat este si faptul LAN-urile de dimensiuni medii spre mari contin nu unul, ci mai multe switch-uri conectate simultan, astfel incat sa nu apara probleme privind o viteza mult prea mica. De asemenea, trebuie luat in considerare si faptul ca, pentru ca intreaga conexiune sa fie posibila, switch-urile opereaza pe mai multe straturi numite si layere.